משרד עורך- דין ליאור בלילי

משרד עורך דין – ליאור בלילי

השפעה בלתי הוגנת בייפוי כח מתמשך:

מהו ייפוי כוח מתמשך?

ביום 11.04.16 פורסם תיקון מס’ 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות }ספר חוקים, חוברת מס’ 2550, ג’ בניסן התשע”ו{ ובמסגרתו הוסף פרק שני1, שבו נקבעה חלופה למינוי אפוטרופוס.
ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי אשר מהווה לכאורה חלופה למינוי אפוטרופוס במידה ויידרש בעתיד.

בדברי ההסבר לחוק נאמר:
"עקרון ההחלטה העצמאית – ( determination self) יש לאפשר לאדם, ככל האפשר, לקבל החלטות בעצמו בנוגע לגופו, לרכושו ולחייו, כל עוד הוא מסוגל לכך. במסגרת עיקרון זה, נקבעו במדינות שונות הסדרים משפטיים שלפיהם רשאי אדם לתת "ייפוי כוח מתמשך.. המייפה את כוחו של אדם אחר לפעול בשמו ולקבל החלטות בנוגע לענייניו במצב שבו הוא יהיה בלתי–כשיר. כמו כן נקבעו במדינות השונות הוראות חוק המאפשרות לאדם להנחות, בעודו מסוגל להבין בדבר, את הגורמים שיטפלו בענייניו (אפוטרופוס, מיופה כוח או צוות רפואי) לגבי רצונותיו, אם יגיע למצב שבו לא יוכל עוד לתת הנחיות”

רצון הממנה נקבע מראש בהתאם לצרכיו ולחוק, בניגוד למינוי אפוטרופוס שם נדרש לפנות לבית המשפט ולבקש למנות אפוטרופוס, לנהל הליך המחייב תגובת האפוטרופוס הכללי ומשרד הרווחה וכך התהליך הופך לארוך ולעיתים כרוך בעלויות מיותרות.
בסופו של דבר לעיתים האדם שמתמנה כאפוטרופוס לא תמיד הינו האדם שהרצוי שיתמנה ויחליט עבורו החלטות קריטיות וישנם מקרים בהם ממנים אפוטרופוס חיצוני. ייפוי כוח מתמשך לעומת זאת, מאפשר לכל אדם, כשיר, מגיל 18, לקבוע מי יטפל בענייניו בעתיד, במידה וכאשר לא יוכל לטפל בהם בעצמו. הדבר נעשה בהסכמת מיפה הכוח , מתוך הבנה ורצון אמיתי של הממנה ומיופה יהיה מוסמך לפעול בשם אותו אדם בעתיד כאשר לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעינינו בעצמו ובהתאם לרצון מיפה הכוח.

ייפוי כוח מקצועי יכלול "הנחיות מקדימות", בהן הממנה יפרט ויבהיר כיצד הוא מבקש ממיופה הכוח לפעול בעתיד. ניתן לקבוע רצונות אפילו ברזולוציות נמוכות מאוד, בעניינים רוכשים, רפואיים אישיים הכל לפי רצון הממנה וכמובן החוק. חשוב לבחור עו"ד מקצועי לעריכת ייפוי כוח – ככל וייפוי הכוח יערך בצורה מקצועית ומפורטת הדבר יחסוך פניות מיותרות לבית המשפט, עלויות ועוגמת נפש לאחר הפעלת ייפוי הכוח ככל ויידרש. לטעמי רצוי כי כל אדם, כשיר, מעל גיל 18 ידאג לערוך מבעוד מועד ייפוי כח מתמשך- מפני שלרוב אין אדם שירצה לתת לאדם אחר להחליט עברו החלטות ולהיכנס בנעליו כאשר לא יוכל להחליט, מבלי לקבוע מיהו אותו אדם ומהם הסמכויות וההנחיות כיצד ואיך להחליט.
חשיבות עריכת פגישה ללא נוכחות מיופה הכוח לעניין השפעה בלתי הוגנת.

ראשית אסביר מהי השפעה בלתי הוגנת בעריכת ייפוי כוח מתמשך?
השפעה בלתי הוגנת הינה הפעלת לחץ, מניפולציה או כפייה על אדם, מה שמוביל אותו לקבל החלטות המנוגדות לרצונותיו האמיתיים ו/או לטובתו האישית ביחס ליפוי כוח המתמשך.
השפעה בלתי הוגנת עלולה לגרום להטיה של רצונותיו של מיפה הכוח, ולגרום לכך כי יינתנו סמכויות לממונה שלא היו ניתנים לולי התקיימה השפעה בלתי הוגנת.
בכדי למנוע השפעה בלתי הוגנת ככל הניתן ולהבין את הרצון האמיתי של הממנה ישנה חובה לקיים פגישה אישית עם מיפה הכוח, הממנה, ללא נוכחות מיופה הכוח.
ראשית החוק קובע כי ישנה חובה לקיים פגישה ומתן הסבר ללא נוכחותו של מיופה הכוח תוך שימוש בשפה מובנת ,מותאמת תוך הנגשה ככל ונדרשת.
וכלשון החוק: ס' 32יג (ד) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע, כי:
”הסבר ומידע כאמור בסעיפים 32יד (ג) ו32-טו (ג) יינתנו לממנה בלא נוכחותו של מיופה הכוח, בלשון פשוטה המובנת לו, ואם הוא אדם עם מוגבלות – תוך מתן התאמות נגישות אם נדרשות לפי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.”
את החובה הייתי מרחיב ומקיים לכל הפחות פגישה ראשונה ללא נוכחות של אדם נוסף למעט הממנה עצמו. אין כל ספק כי בפגישה אישית ישנם נושאים ו/או אמירות מסוימות ביחוד בנושאים רגישים ו/או ריבוי ילדים, אשר לממנה יהיה יותר "נעים" וקל שלא בנוכחות של אנשים נוספים ביחוד ומיפה הכוח יודע כי ישנו חסיון עו"ד לקוח על הנאמר.
ההשפעה בלתי הוגנת יכולה להתבטא גם בעריכת ייפוי הכוח בנוכחות של אנשים נוספים, שכן לממנה לא יהיה נעים לקבוע דברים מסוימים ו/או לפרט על דברים ו/או רצונות אישיים שלא היה רוצה שנוכחים אחרים יחשפו אליהם. ההשפעה בלתי הוגנת יכולה להתבטא בכך שלא יכתבו כל רצונותיו של הממנה. ניתן לתת ביטוי להשפעה בלתי הוגנת בזמן שעו"ד שעורך את מסמך הייפוי כוח מתמשך מבקש מהנוכחים לצאת המחדר ואחד או יותר מהנוכחים נצמדים לדלת ומנסים להאזין ו/או לעשות רעשים "להזכיר" שהם אומנם לא נוכחים פיזית בתוך חלל החדר אך הם בסביבה.
כולנו מושפעים בצורה כזו או אחרת מהסביבה שלנו אך צריך לבחון האם אותה השפעה היא השפעה לגיטימית -הוגנת, לחילופין ההשפעה הופכת להיות בלתי הוגנת ולעיתים יש לבחון את המקרה "על חוט השערה" כדי להבין האם ישנו רצון אמיתי של הממנה או שהוא מונע מהשפעות בלתי הוגנות.

10 סימנים שיכולים לעורר חשד להשפעה בלתי הוגנת והדלקת "נורת אזהרה".
א. כאשר הממנה שוכנע למלא סעיפים כובלים (!)
ב. מי מנווט את ייפוי הכוח המתמשך, במידה והמיופה הוא הדומיננטי יתכן וזוהי נורת אזהרה.
ג. במידה ויש התנגדויות לצאת מהחדר מצד מיופה כוח, זוהי יכולה להוות נורת אזהרה.
ד. תחושה מצד מיפה הכוח של חוסר נוחות, לחץ ,רמיזות לא שגרתיות.
ה. רעשים לא נורמטיביים מצד מיופה הכוח כאשר הינו לא נמצא בחדר ו/או מתבקש להמתין בחוץ וכל זאת לתת תחושה שהוא נוכח על אף שאינו בחלל החדר.
ו. שאלות מצד מיפה הכוח כגון: האם אפשר לשוחח עימך יותר מאוחר? האם יש לך כרטיס ביקור למקרה הצורך – לעיתים לכאורה אולי הממנה ירצה את כרטיס הביקור "לעת הצורך" אך כדאי לנסות לברר אם זוהי באמת כוונת הממנה או שאולי אכן יש לו דברים נוספים לציין בפנינו.
ז. במידה ומיופה הכוח "מכניס מילים לפה" של הממנה וביחוד כאשר הוא מהסס ו/או לא מראה "התלהבות" לנושא.י יחי.יס' 30 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 קובע, בין היתר, כי הוראת צוואה שנעשתה מחמת השפעה בלתי הוגנת-בטלה. מכאן אנו יכולים ללמוד את המבחנים של השפעה בלתי הוגנת ולהשליך אותם על עריכת ייפוי כוח מתמשך. לדוגמא – אמון מיוחד בין הממנה למיופה הכוח, אמון "יתר", אינטרסים שיכולים להיות למיופה הכוח ביחוד במשפחות בעלות הון רב.
ט. ממנה המעניק סמכות מיוחדת ומפורשת כנקבע בס' 32 6(ג) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, יתר על המידה וספציפיות על המיופה יייכוח. לדוגמא, הענקת מתנות רק לילדי מיופה הכוח בעוד שישנם נכדים נוספים וזאת ללא נימוק משמעותי אשר נשמע סביר בנסיבות העניין.
י. הממנה תלוי בצורה חד משמעית במיופה הכוח, יכולה להוות נורה אדומה שכן לפעמים מיפה הכוח הינו אדם מבוגר שיש לו רק את המיופה הכוח ו/או יש ילדים נוספים אך הם ניתקו קשר. לעיתים מצב דברים זה יכול להתקיים וזהו המצב שאליו נקלע הממנה, אך צריך לבחון את הנקודה הזו שאין בה מעין ניצול והשפעה בלתי הוגנת.
ניתן להשוות את השפעה בלתי הוגנת וללמוד מהמבחנים שנקבעו בדנ"א 1516/95 רינה מרום נ' היועץ המשפטי לממשלה (פורסם בנבו) (להלן: "הלכת מרום"), ולהחיל אותם לשם בחינה האם התקימה השפעה בלתי הוגנת בייפוי כוח מתמשך.
המבחנים שנקבעו אשר ניתן ללמוד ולקחת "סימני אזהרה" בכדי למנוע השפעה בלתי הוגנות בעריכת ייפוי כוח מתמשך, כדלקמן:
א. מבחן העצמאות- במבחן זה בוחן בית המשפט, האם בתקופה בסמוך למועד עריכת הצוואה, היה המצווה "עצמאי" מהבחינה השכלית, הפיזית, והכרתית. ככל והמצווה יותר עצמאי, ייטה בית המשפט לדחות את הטענה שהתקיימה השפעה בלתי הוגנת.
ב. מבחן ההסתייעות- במבחן זה בוחן בית המשפט, האם הקשר שהתקיים בין "המצווה" לבין "הזוכה", התבסס ברובו על מתן הסיוע, שהמצווה נזקק ו/או זקוק לו. ככל ויתברר כי הזוכה הוא זה שסייע למצווה להתגבר על קשיו, ייטה בית המשפט לקבוע כי ישנם יחסי תלות, והתקיימה השפעה בלתי הוגנת. יתרה מכך בית המשפט יבדוק האם הזוכה הוא המסייע היחיד שסייע למצווה בכל צרכיו, ו/או שהייתה גם הסתייעות מאחרים. חשוב לציין כי גם במידה וקבע בית המשפט כי התקיימה תלות, זו אינה חזקה חלוטה, ויידרש להוכיח כי התלות התקימה באופן מקיף ויסודי, כך שניתן להניח כי רצון המצווה נשלל.
ג. מבחן היקף הקשר– במבחן זה יבחן בית המשפט את הקשר והיקפו, ככל שהמצווה בסמוך למועד עריכת הצוואה, היה מנותק מאנשים אחרים, או שקשריו עם אחרים היו מועטים, יטה בית המשפט לקבוע כי המצווה אכן פיתח יחסי תלות עם הזוכה. מבלי להידרש לשאלה האם הזוכה הוא זה שגרם לבידודו של המצווה.
ד. מבחן נסיבות עריכת הצוואה– במבחן זה בודק בית המשפט מהי מידת מעורבותו של הזוכה מהצוואה בעריכתה. מעורבות הזוכה יכולה להיות חלק מזערי עד כדי עריכת הצוואה, הסעת המצווה למקום עריכת הצוואה, הכנסת מילים למצווה, אמירה לעורך הדין העורך את הצוואה ,להכניס מילים לצוואה ועד איום והשפעה על עורך הדין במקרים חמורים יותר.
מהכלל אל הפרט, ניתן לבחון האם מתקיימים ו/או יש חשד בעריכת ייפוי כוח המתמשך, מבחן העצמאות, ההסתייעות, היקף הקשר ,נסיבות עריכת ייפוי כוח המתמשך ובכך למנוע ככל הניתן השפעות בלתי הוגנות בעת עריכת ייפוי כוח מתמשך.
מידיעה אישית החשיבות של השפעה בלתי הוגנת הוזכרה שוב לאחרונה ע"י האפוטרופוס הכללי אשר הוציא כמעין הנחיות פנימיות של קביעת מיופה כוח שהוא אינו בן משפחה. משמע במידה והממנה מיפה כוח לאדם שהוא לא בן משפחה, האפוטרופוס הכללי לא יאשר זאת מיד אלה ידרוש בדיקות נוספות כגון: מהם היחסים וטיב היחסים בין הממנה למיופה הכוח, מדוע נבחר ממונה שאינו בין משפחה, מהם השיקולים וכד'. לכן במידה וממנים אדם שאינו בן משפחה לא יינתן אישור אוטומטי לכך ויתכן ויידרשו בדיקות נוספות טרם האישור הסופי של האפוטרופוס הכללי, זוהי עוד דרך להימנע מהשפעות בלתי הוגנות ולמנוע אותם ככל הניתן.
לסיכום כולנו מושפעים ביום יום מסביבתנו, כאן תפקידנו לזהות ולעשות ככל הניתן על מנת להבחין האם ההשפעה הינה נורמטיבית וסבירה לחילופין קו הגבול נחצה וההשפעה הינה בלתי הוגנת. השפעה בלתי הוגנת בעריכת ייפוי כוח מתמשך יכולה להתבטא בהפעלת כוח ו/או מניפולציות רגשיות ו/או בהפעלת לחצים ו/או נוכחות של אנשים נוספים בפגישה דבר שיגרום לאי כתיבת מלוא ו/או הימנעות מאמירת רצונות מסוימים. על כן על עו"ד שעורך את ייפוי הכוח המתמשך ובהתאם לקבוע בחוק, להחמיר ולמנוע ככל הניתן התכנות של השפעה בלתי הוגנת. בסופו של יום אנו, עורכי הדין שעורכים את ייפוי כוח מתמשך, חורצים את גורלו של אדם שעלול להיות תלוי וחסר ישע וככל ועמידה על מזעור עד כמוחלט של השפעה בלתי הוגנת יתקיים, כך רצונותיו של הממנה כפי שיבואו לידי ביטוי בייפוי הכוח, יהיו רצונותיו האמיתיים.

יובהר, כי אין במידע שיימסר על ידי כותב המאמר ו/או מי מטעמו, אשר ניתן כשירות וולונטרי לציבור, כדי לשמש או להיחשב כייעוץ משפטי ו/או המלצה משפטית ו/או חוות דעת משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד בעל מומחיות, ניסיון ו/או ידע בתחום המשפטי הרלוונטי ואין להסתמך על המידע בכל צורה שהיא. יובהר כי כל פעולה שתעשה על פי המידע הנאמר ו/או המוצג הינה על אחריות הקורא בלבד ולא יהא באילו כדי ליצור יחסי עורך דין לקוח בין הקורא ולשכת עורכי הדין ו/או מי מטעמה ו/או כותב המאמר, בין במישרין ובין בעיקיפין ולשכת עורכי הדין ו/או מי מטעמה, אינם אחראים בשום צורה ואופן לתוצאות השימוש במידע המוצג ו/או הנאמר.

לחייג לחץ כאן דילוג לתוכן לחייג לחץ כאן דילוג לתוכן