התנגדות לתביעה על סכום קצוב
תביעה על סכום קצוב היא הליך המתנהל במסגרת ההוצאה לפועל, זאת על מנת להקל על מערכת המשפט, אולם כאשר מוגשת התנגדת לקיום הצו על ידי החייב, הדיון בתיק חוזר את בית המשפט לדיון בתיק. לכן יש חשיבות לעקוב אחר כל הדרישות והתנאים הנדרשים על מנת להגיש את ההתנגדות לתביעה על סכום קצוב.
תביעה על סכום קצוב מה המשמעות
תביעה על סכום קצוב היא הליך המתרחש במהלך תביעה בהוצאה לפועל שבה מוגשת תביעה לתשלום חוב שלא דרך הליך משפטי מקדים בבית המשפט, אלא על ידי הגשת תביעה של הזוכה בהתאם לתנאים הקבועים בחוק. האפשרות שתקפה מאז 01.01.2004 מאפשרת לתבוע בתנאים המקובלים את החייב לתשלום חוב ללא התערבות בית המשפט. זאת בשונה מתביעה רגילה להוצאה לפועל אותה חייב בית המשפט לאשר. תביעה על סכום קצוב מוגשת ישירות להוצאה לפועל בהליך שמטרתו הפחתת העומס מבתי המשפט.
מהו סכום קצוב
סעיף 81 א1 לחוק ההוצאה לפועל מגדיר את המונח סכום קצוב ואת התביעה האפשרית בגינו בשני מקרים עיקריים.
1. תביעה בגין חוב בסכום קצוב,, כלומר סגור שמקורו בחוזה או בהתחייבות מפורשת שיש לה ראיות בכתב.
2. תביעה הבאה להסדיר תשלום של חובה שמקורו בעילה מפורשת של חוק, כגון קנס בגין חניה.
יש אפשרות לבקש מההוצאה לפועל פסק דין בדומה לזה של בית המשפט הכפוף להוראות הסעיף הייחודי הנ"ל בהתקיים התנאי שהסכום בגין התביעה לא יעלה על 75,000 ₪ ביום הגשת התביעה. והוא אף אם עלה הסכום לאחר התביעה בגין הפרשים שמקרם בריבית או בהצמדה. הרעיון מאחורי ההליך הוא כאמור הבקשה להקל על העומס של בתי המשפט על ידי טיפול בבעיות קלות יחסית על ידי גורמים מורשים דוגמת ההוצאה לפועל והוא נכנס לתוקף בשנת 2004. יתרונו המובהק של ההליך הנ"ל הוא בעובדה שהזוכה בהוצאה לפועל יכול להימנע מניהול ההליך המורכב בבית המשפט. ככל שהתביעה עומדת יותר בתנאים של חוקי ההוצאה לפועל, האפשרויות של פתיחת התהליך הן הקלה גדולה עבור מי שמוגדר כזוכה בהליך.
מתי תביעה בגין סכום קצוב היא אפשרית ?
על פי סעיף 81 א1 לחוק ההוצאה לפועל, ישנם כללים ברורים המגדירים וקובעים את כלל התנאים להגשת תביעה על סכום קצוב. החוק מגדיר את התנאים בשני סעיפים וזוהי לשון החוק :
(1) תביעה על סכום כסף קצוב הבאה מכוח חוזה או התחייבות מפורשים, שיש עליה ראיה בכתב.
(2) תביעה הבאה מכוח חיוב לשלם סכום כסף קצוב שעילתו בהוראה מפורשת של חיקוק, ניתן לבקש לבצעה בהוצאה לפועל כמו פסק דין של בית משפט בכפוף להוראות סעיף זה, ובלבד שסכום התביעה אינו עולה על 75,000 שקלים חדשים ביום הגשתה, והוא אף אם עלה הסכום לאחר מכן מחמת הפרשי ריבית או הצמדה".
המשמעות של רוח החוק היא שניתן להגיש תביעה, אם התנאים הבאים עומדים לזכותה:
1. סכום הכולל של החוב לא עומד על יותר מ – 75,000 ₪ .
2. הזוכה מחזיק בידיו מסמך, או חוזה המציינים במפורש את גובה התשלום שעל החייב לשלם ושאינו עולה על 75,000 ₪ לצורך כך יכול להיחשב כל חוזה, הסכם, התכתבות אלקטרונית או הודעות טלפוניות.
3. תביעה שעונה להגדרות הסכום של תביעה בהוצאה לפועל, מכוח החוק כדוגמת אי תשלום ארנונה או קנס מכל סוג שהוא.
את התביעה רצוי להגיש בצורה מסודרת ויש משמעות רבה לשימוש בעזרתו של עורך דין סכום קצוב.
התנגדות לתביעה על סכום קצוב
מייד עם הגשת התביעה בהוצאה לפועל לתביעת סכום קצוב, יש לשלוח הודעת אזהרה לחייב על ידי הלשכה בה אמור החייב לשלם את החוב, או לפי רצונו להגיש התנגדות אליה. לזכות החייב יש 30 ימים ממועד קבלת האזהרה לטובת הגדשת ההתנגדות. חשוב להבהיר ש – 30 הימים עומדים לזכות החייב מרגע קבלת ההודעה ולא מרגע שליחתה.
– אדם אשר נתבע באמצעות תביעה על סכום קצוב, רשאי להגיש את ההתנגדות שלו אליה עד 30 יום מקבלתה. לחייב יש גם אפשרות לבקש בקשה של התנגדות מנהלתית לבקשה במידה ואין היא עומדת לפי כלל התנאים הדרושים.
– לכתב ההתנגדות יש חובה לצרף תצהיר החתום בידי עורך דין. לצורך כך מומלץ לפנות אל שירותיו של עורך דין סכום קצוב
איפה אפשר להגיש התנגדות לתביעה על סכום קצוב ?
אדם המבקש להגיש התנגדות לתביעה לסכום קצוב, יכול להגיש את הבקשה בלשכה של ההוצאה לפועל שבה הוגשה הבקשה לתביעה, או ללשכת ההוצאה לפועל הפועל בסמוך לבית המשפט המוסמך לדון בתביעה על פי הדין האזרחי.
העברת הדיון בהתנגדות
את הבקשה לדיון וההתנגדות לה לבית המשפט המוסמך לכך המפקח על פעולת הלשכה הנידונה. אם העברת הבקשה להתנגדות לבית המשפט, התביעה תתנהל על פי סדר הדין המקוצר המפורט כאן:
– לאחר הגשת בקשת ההתנגדות לביצוע התביעה בגין סכום קצוב, יועברו הבקשה וההתנגדות לה לבית המשפט.
– מזכירות בית המשפט תנהג בתיק על פי הנוהל של תביעה הנידונה בסדר דין מקוצר.
– הבקשה תתנהל כאמור כדין תביעה בסדר דין מקוצר כאשר ההתנגדות לו תהיה על פי הכללים של בקשת רשות להתגונן.
כיצד מגישים בפועל התנגדות לתביעה על סכום קצוב ?
הגשת ההתנגדות לתביעה בגין סכום קצוב יש מספר שלבים ופעולות שיש לבצע על מנת שבקשת ההתנגדות תהיה מוגשת בצורה מיטבית, חשוב לזכור שההוצאה לפועל פועלת ראשית למען הזוכה ולא למען החייב, יש לקחת זאת בחשבון.
– ראשית יש להגיש בקשת התנגדות באמצעות טופס 218 במשרדי ההוצאה לפועל ולסמן בסעיף המתאים את הבקשה שעוסקת בהתנגדות לביצוע התביעה.
– בעת הכנת הבקשה על החייב לציין את הנימוקים להתנגדות.
– רצוי להיעזר בטופס הקיים בהוצאה לפועל על מנת לפרט את שאר הנימוקים בעלי החשיבות.
– יש להוסיף תצהיר בחתימת עורך דין התומך בעובדות הרשומות בכתב ההתנגדות, וכן כל מקור היכול לחזק את הטענות המבקשות את ההתנגדות.
יש חשיבות גדולה לאמינות ואיכות התצהיר המציג את העובדות לטובת הצלחת ההתנגדות, היות שמדובר על מסמך משפטי לכל דבר ועניין ויש חשיבות להכין את מסמך ההתנגדות בעזרת עורך דין לסכום קצוב, בעל הידע הרלוונטי הנדרש.
קבלה של ההתנגדות או דחייתה
בית המשפט רשאי בדיוניו להחליט האם לקבל את בקשת ההתנגדות, או לדחות אותה. במידה ויחליט בית המשפט על דחיה של ההתנגדות, הזוכה יעביר את הפסיקה ללשכה להוצאה לפועל תוך 7 ימים ומשם תמשיך ההוצאה לפועל בהליך הגביה. במידה ויחליט בית המשפט לקבל את ההתנגדות, או אז ההליכים ימשיכו להתנהל בבית המשפט בהליך של סדר דין מקוצר. התנגדות היא למעשה הפעולה היחידה שבה יכול מי שמוגדר כחייב להתגונן מפני תביעות אשר מוגשות כנגדו כחלק מההליך המשפטי, הקרו, תביעה על סכום קצוב. חשוב מאד הקפיד על התנהלות ההליך ולהיות ערניים לתקופות הזמן הנדרשת לצורך הגשת ההתנגדות והמסמכים הנלווים לה. המסמכים הנלווים הם בעלי חשיבות היות שלתצהיר יש משמעות גדולה מאד והוא מוגדר בגדר מסמך חובה, הרי שזהו משפט בעל תוקף משפטי שיש להקפיד על האמת הכתובה בהם. בשל כך נדרשת הכוונה מקצועית של עורך דין לליווי התהליך כולו על מנת להבטיח את הסיכויים להצלחה שלו.
לבקשת התנגדות לביצוע תביעה על סכום קצוב נדרש לצרף:
– טופס לבקשת התנגדות לביצוע שטר או תובענה (טופס 218).
– תצהיר.
– בקשת התנגדות.
חשוב לשכור עו"ד מקצועי שיכתוב בקשת התנגדות בצורה הטובה ביותר וביחוד כי בקשת ההתנגדות משמש ככתב ההגנה של הנתבע בבית המשפט. לאחר הגשת ההתנגדות להוצל"פ בתיק יועבר לבית המשפט המוסמך. כאשר מוגשת בקשה התנגדות לא ניתן עיכוב הליכים באופן אוטומטית ועל כן יש להגיש בקשה מתאימה.
הצלחות המשרד:
הוגשה בקשה התנגדות לתביעה על סכום קצוב. התובע טען כי הסכמות המקומית הינה לבית משפט השלום בת"א. לאור הגשת התנגדות מנומקת קבע הרשם כי הסמכות המקומית להידיינות בתיק הינה לבית משפט השלום בפ"ת ובנוסף הורה על עיכוב כל ההליכים.
