עורך דין חדלות פרעון
מהו הליך חדלות פרעון?
בשנת 2018, החליף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 את פקודת פשיטת הרגל. בפועל חוק חדלות פירעון נכנס לתוקף בחודש ספטמבר 2019. חוק זה למעשה, מגדיר כמטרה ראשונה את הליך חדלות פירעון אשר יביא בסופו של דבר את שיקומו הכלכלי של היחיד. זוהי קיצור התקופה של תשלומי היחיד לכ-48 חודשים במצטבר ולעיתים ניתן לקצר בנסיבות מסוימות את התקופה, כך שמחד גיסא מדובר בעצם על קיצור של כ 6 חודשים עד לקבלת ההפטר, אך מאידך גיסא, חוק זה מחמיר בנושא של מימוש נכים דלא ניידי. אם נגדיר זאת כך, ההגדרה של מי שנמצא בקטגוריה של חדלות פירעון, מתייחסת לאדם או תאגיד שאינו מסוגל לשלם את חובותיו במועד, או לחלופין, מי שווי חובו, גבוה משווי נכסיו אשר כוללים: חשבונות בנק, רכב, נכסים וכדומה.
היכן מנוהל ההליך ?
הליכי חדלות פרעון של יחיד בעל חוב הנמוך מ- 166,627 ש״ח, ינוהל במערכת ההוצאה לפועל והליכי חדלות פרעון של יחיד בעל חוב מעל 166,627 ש״ח, ינוהלו אצל הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי ובבית משפט השלום באזור הסמכות המקומי הרלוונטי. לעומת זאת הליכי חדלות פרעון של תאגידים – ינוהלו בבית המשפט המחוזי.
כיצד נפתח הליך חדלות פירעון ?
את בקשת חדלות הפירעון, על בא כוחו של היחיד, להגיש באמצעות טופס מקוון באתר של הכונס הרשמי, בתוספת אסמכתאות ותצהיר "הסתבכות" אשר עורך דין ליאור בלילי יכין עם הלקוח באופן מקצועי ומדויק. בעת הגשת הבקשה נדרש היחיד לשלם אגרה. גובה האגרה עומדת על סך של 1,523 ₪ נכון למועד כתיבת שורות אלה.
החל מ01.01.2024 עודכנו הסכומים והיחיד נדרש לשלם בעת הגשת הבקשה סכום מופחת העומד על סך של 900 ₪ והיתרה תשלום מקופת הכינוס. בנוסף נקבעו תנאים אשר בגינם ניתן להגיש בקשה לפטור מתשלום האגרה.
כמו כן, עם הגשת הבקשה על עורך דינו של היחיד (בא כוחו) להגיש בקשה נפרדת לעיכוב הליכים נגד היחיד בהוצאה לפועל וזאת עד למתן החלטה על מתן צו פתיחת הליכים.
הליך הגשת הבקשה הינו הליך חשוב אשר יש להגישו במקצועיות. משרד עורך דין ליאור בלילי מתמחה בתחום ויערוך ויגיש עבורך את הבקשה להליך של חדלות פירעון בצורה מקצועית.
כיצד נקבע ההחזר החודשי של חייב בהליך חדלות הפרעון?
במידה, וימצא כי היחיד מתאים להגדרה של הליך חדלות פירעון, תתבצע בדיקה כלכלית בהתאם להכנסותיו, הוצאותיו ומצבו של היחיד. צו התשלומים בהליך חדלות פירעון נקבע בתחילת ההליך ולרוב, הסכום הקבוע יקבע במסגרת הצו לפתיחת הליכים. הסמכות לקבוע ולשנות את צו התשלומים במהלך תקופת הביניים נתונה לממונה על הליכי חדלות פירעון. במרוצת ההליך היחיד יידרש לעבור חקירת יכולת אצל בתחילתו של ההליך יינתן צו לפתיחת הליכים אשר יעכב את ההגבלות והעיקולים אשר נעשו ליחיד בטרם פתיחת ההליך. בצו פתיחת ההליכים יקבע ליחיד לתשלום סכום חודשי אותו ישלם לקופת הכינוס עד לקביעת תוכנית פירעון.
בדיקת הבקשה וזימון לחקירת יכולת
השלב השני של הליך חדלות פירעון הוא, בדיקת הבקשה וזימון לחקירת יכולת ע"י הנאמן וזאת על מנת לקבוע את יכולתו הכלכלית של היחיד. היחיד יידרש לעבור חקירת יכולת אצל הנאמן, עורך דין ליאור בלילי ידריך את היחיד באופן מקצועי בטרם חקירת היכולת. הנאמן יגיש דו"ח המציג את מצבו הכלכלי של היחיד ובצירוף המלצתו לתוכנית שיקום כלכלית.
חשוב לציין כי כל הליכי הגבייה של היחיד יעברו בהליך של חדלות הפירעון ולא ניתן יהיה לפתוח הליכי הוצאה לפועל בצורה נפרדת, למעט הליכים הקבועים בחוק ו/או באישור בית משפט. שלב זה נקרא "תקופת הביניים" אשר תימשך כ-9 חודשים. היחיד יעמוד במוגבלויות וכן, יהיה עליו להגיש דו"ח הכנסות והוצאות כל חודשיים.
זימון לדיון בבית משפט לחילופין בלשכת הוצאה לפועל
בהתאם לגובה החובות ולניהול ההליך כמפורט לעיל יקבע דיון אשר במעמדו תקבע תוכנית פירעון ליחיד. לדיון יוזמנו הנושים אשר ראשיים להגיע ולטעון את טענותיכם בנוגע לתוכנית הפירעון. הנאמן ונציג מטעם הכונס הרשמי ינכחו בדיון.
לעיתים יוכלו הצדדים לחקור בהתאם לסדרי הדין והחוק ככל שתתעורר שאלה הדורשת חקירה. ובסופו תקבע תוכנית פירעון ליחיד אשר בסיומה ובכפוף לנקבע יקבל היחיד הפטר.
ישנם מקרים מסוימים אשר ניתן יהיה לפנות בבקשה לבית המפשט או לחילופין ללשכת ההוצאה לפועל בכדי להקדים את תוכנית הפירעון שנקבעה ובכך לזרז את קבלת הפטר.
חשוב לציין כי ישנם מקרים חריגים בהם ניתן לקבל הפטר לאלתר.
מאיזה סכום ניתן לפתוח הליך חדלות פרעון?
למעשה, הליך חדלות פירעון ניתן להגיש מסכום העולה על 55,542 ₪. חשוב לדעת, כי במקרים מסוימים, ישנה סמכות ע"י הגורם השיפוטי לתת צו לפתיחת הליכים ליחיד, אשר כל חובותיו אינם עומדים על סכום של 55,542 ₪, אך רק' אם ישנן הצדקות לכך. את הבקשה בסכום נמוך יש להגיש באופן מקצועי ומפורט. לדוגמא במידה ומתנהלים נגד היחיד הליכים לפי פקודת המסים והגביה. מדובר בעצם על מקרים חריגים ליחידים שיש להם חוב הקשור למס ועשויים להימצא במצב כלכלי קשה ולכן הם יהיו זקוקים להגנה המציעה הליכים של חדלות פירעון.
חשוב לציין כי ניתן להגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון גם כאשר יש ליחיד חובות אשר לא נפתח בגינם תיק בהוצאה לפועל משמע, חובות עתידיים , חובות שהנושה לא פתח כנגד היחיד תיק הוצאה לפועל.
המטרות של הליך חדלות פרעון
אם נסכם זאת כך, הליך חדלות פירעון, מספק יתרונות ליחידים אשר נלחמים מול חובותיהם. למעשה הליך זה מספק סעד מידי ליחידים כבר בשלב פתיחת ההליכים, כך שהנושים לא יוכלו לנהל פעולות גבייה נגד היחידים, מה שמספק ליחידים הקלה מהלחץ בו הם נתונים כגון התמודדות עם גביית החובות. המטרה הנוספת היא, התחלה חדשה בחייהם עם פתיחת הליך חדלות פירעון ולאחר סיום ההליכים, כאשר המטרה היא קבלת צו הפטר. מדובר על הזדמנות ליחיד עצמו שיפתח בדרך חדשה ולשיקום כלכלי בחייו וכן, לנושים עצמם שיוכלו אף הם לקבל בחזרה את כספם. ליחיד יינתנו כלים מתאימים שיסייעו לו להימנע מחובות בפעם נוספת, והתנהלות כלכלית נכונה. זו הסיבה, כי חשוב לא להתעכב ואף להקדים ככל הניתן לפנות ליעוץ משפטי. הגשת הבקשה להליך חדלות הפירעון עשויה להידחות, אם לא תוגש באמצעות עורך דין המתמחה בהליכי חדלות פירעון ובאופן מקצועי.