מהו הפטר חובות ומהם התנאים לקבלתו?
כאשר אדם בישראל, נכנס לחובות ואנו מצליח לפרוע אותם, או להגיע לאיזה שהוא הסדר חוב מול הנושים, קיים פתרון והוא הליך פשיטת רגל, מכוח פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980 אותו החליף הליך של חדלות פירעון מכוח חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018,אשר נכנס לתוקף החל מחודש ספטמבר 2019 (להלן:"חוק חדלות פירעון"). הליך זה נקרא הפטר חובות, כאשר הליך זה בסופו ככל ויאושר מוחק את חובותיו של החייב או היחיד במידה וההליך נפתח מכח חוק חדלות פירעון, אשר מוגדר כמוגבל באמצעים ואינו מצליח לשלם את חובותיו, או לחלופי כאשר חובותיו גבוהים משווי נכסיו. הליך זה במסגרת הליכי חדלות פירעון. בקשה זו, תוגש בהוצאה לפועל או לבית המשפט בהתאם, לפי הנהלים והחוקים המחייבים. הליך זה אינו פשוט ולכן תמיד מומלץ להסתייע בשירותיו של עו"ד המתמחה בהליכי חדלות פירעון.
למען הסר ספק חייב מוגדר מכוח פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980 ואילו יחיד מוגדר מכח חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018.
מי זכאי להפטר חובות ומהם התנאים לקבלתו?
כל חייב או יחיד אשר מתנהלים נגדו הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי זכאי לקבל צו (פסיקתא) הפטר חובות. התנאי לקבלת צו ההפטר הוא עמידה בהגבלות השונות שהוטלו על החייב או היחיד במסגרת הליך פשיטת רגל או היחיד בהליך של חדלות פירעון בהתאם לחוק החדש. תנאי נוסף הוא שחייב בהליכי פש"ר (פשיטת רגל) או בהתאמה היחיד בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי , יוכל לקבל בסוף התהליך הפטר משאר חובותיו, כאשר יעלה בידו להוכיח שחובותיו אכן נצברו בתום לב. חייבים או יחידים, אשר עמדו בכל התנאים הללו ובתוכנית הפירעון, בהליך חדלות הפירעון, יהיה להם סיכוי רב יותר לקבל צו של הפטר חובותיהם על החייב/ת או היחיד לשתף פעולה עם הנאמן והממונה על חדלות הפירעון לכל אורך ההליך. למעשה הפטר זה מחובותיהם של חייבים או יחידים יינתן כ-4 שנים מתחילת ההליכים וישנם אפשרויות לקבל אישור מבית המשפט או מהוצאה לפועל בהתאמה למקום ניהול ההליך, ולהקדמת תוכנית הפירעון וקבלת הפטר בזמן קצר יותר.
חשוב לציין כי חלק מהתנהלות תקינה בהליך היא הגשת דוחות חודשיים, אי הפרת ועמידה בהגבלות שנקבעו לחייב וכן אי צבירת חובות חדשים לאחר קבלת צו כינוס או צו לפתיחת הליכים בהתאם לחוק החדש.
אילו סוגי הפטר חובות קיימים בהליכים המשפטיים?
ישנם 3 סוגים של הפטר חובות ואילו הם:
- הפטר לאלתר = החייב או היחיד יקבל הפטר מוחלט מפירעון כל החובות שנותרו לו בסוף ההליך של חדלות הפירעון.
- הפטר מותנה =זהו הפטר שהחייב או היחיד, יכול לקבל רק אם יעמוד בהנחיות שניתנו לו מראש כתנאי לקבלת הפטר מהחובות.
- הפטר חלקי = סוג זה של הפטר שאינו שכיח, אך לעתים, שתנאי הוא עמידה בתנאים הנדרשים, הוא ניתן בבית המשפט אם החייב או היחיד נהג בחוסר תום לב, בהסתבכותו ובחובות שצבר.
חובות שלא יינתנו בגינם הפטר:
ישנם חובות שלא חל עליהם צו הפטר ואילו הם:
– חוב מזונות.
– חוב נזיקי בסכומים שאינם קצובים.
– חובות עונשים, שנצברו עקב ביצוע עבירות פליליות ו/או מהונאה ו/ או מרמה.
– חובות למע"מ ,חובות מקנסות, ועוד'.
הרציונל שקיים לגבי מתן הפטר החובות של חייבים, תלוי בסוגי החובות שנצברו, היות והמדינה אינה מאפשרת מחיקת חובות כאשר מדובר בפגיעה אפשרית של אנשים שהחוב מגיעים להם ע"פ דין. למשל דמי מזונות, שבו הנושים למעשה הם לרוב נשים או גברים וילדים שכספי המזונות נחוצים להם למחיה, חובות מכח פס"ד נזקי היות והחייב או היחיד גרמו נזק לנושה.
* חשוב לציין כי ישנם מקרים חריגים אשר ניתן לקבל הפטר גם מחוב מזונות, אומנם מדובר במקרים חריגים ולכן מומלץ לפנות לעו"ד שמתמחה בהליכי חדלות פירעון.
מי זכאי להפטר חובות?
במסגרת ההליך ,בהוצאה לפועל, החייב או היחיד שעמד בצו התשלומים שנקבע לפחות במשך 18 חודשים, יאסוף את המסמכים הדרושים להגשת הבקשה כגון:צילום ת.ז כולל ספח, העתק מהכרזה של החייב כחייב מוגבל,העתק מחקירת היכולת, 4 חודשים אחרונים של תדפיס בנק ושל בת הזוג כולל 6 חודשים אחרונים של תלושי משכורת. במידה והחייב או היחיד מקבל קצבת ילדים עליו להמציא אישור על כך מהביטוח הלאומי, או אם הוא מקבל מהביטוח הלאומי קצבאות אחרות. כמו כן, על בת/בן הזוג להמציא פעולות הבנק בשישה החודשים האחרונים. תנאי נוסף הוא שהחייב או היחיד לא חייב לנושה אחד יותר מ- 400,000 ₪, שחובותיו לא עולים על סך של 800,000.
הוצאה לפועל
טיפול בבקשת ההפטר בהוצאה לפועל יבוצע במסלול ההפטר במחוז בו מתנהל תיק האיחוד של החייב.
במידה ואין לחייב תיק איחוד, הבקשה תתנהל בלשכת ההפטר במחוז שבו נפתחו תיקי ההוצל"פ שמנוהלים נגד החייב/ת או במקום הסמכות העניינית של החייב או היחיד. לאחר שהרשם או השופט יחליט לפתיחת תיק ההפטר, תפורסם הודעה ברשומות ובעיתונים היומיים. כל נושה יקבל הודעה בדבר מסלול ההפטר. השלב הבא הוא התנגדות הנושים, כאשר הנושים יגישו התנגדות זו, תוך שלושה חודשים מיום ההחלטה על מסלול ההפטר מטעם רשם ביהמ"ש. במידה ותוגש התנגדות מצד נושים, יתקיים דיון אצל הרשם בלשכת הזימון וההוצאה לפועל, תשלח לחייב דואר רשום בדבר ההחלטה של הרשם.
חדלות פרעון
טיפול בבקשת ההפטר במסגרת הליך חדלות פירעון במחוז בו מתנהלים התיקים של החייב או במקום הסמכות העניינית של החייב או היחיד בבית משפט. לאחר שינתן צו פתיחת הליכים ולאחר ההליך המשפטי ,באם הבקשה להפטר החובות תאושר, יינתן צו הפטר והמשמעות היא שחובות החייב יימחקו. במידה והבקשה תידחה, החייב או היחיד יחזרו למערכת הוצאה לפועל ועל החייב להמשיך בתשלום תיקי ההוצל"פ ותיקי ההוצאה לפועל יישארו תלויים עד לתשלום כל חובות. לסיכום קבלת הפטר חלוט לאחר תום ההליך של חדלות פירעון החייב ,בתנאי שעמד בכל התנאים והדרישות וסיים לשלם את תוכנית הפירעון זכאי לקבל הפטר – ע"י פסיקתא חתומה.כך יקבל החייב אישור על מחיקת חובות.
חשוב לשכור שירותים של עורך דין המתמחה בהפטר חובות ומחיקת חובות.
עורך דין ליאור בלילי ישמח לסייע עד להגעה למצב של מחיקת חובות וקבלת הפטר.