משרד עורך- דין ליאור בלילי

משרד עורך דין – ליאור בלילי

שימוע לפני פיטורים

הליך השימוע לפני פיטורין הוא הליך חובה בכדי שפיטורין יוכרו כחוקיים על פי דין.   בשל כך יש צורך ממשי בקיום הליך השימוע בצורה מדויקת ונקיה מטעויות על מנת שהוא ייתפס כחוקי. למרות שהליך השימוע איננו חלק מחוק מסויים, הפסיקה לאורך השנים עיצבה את הכללים לקיומו.

מהו שימוע לפני פיטורין ?

שיחת שימוע היא שיחה המתבצעת בין מעסיק לבין עובד שנשקלת המשך העסקתו במקום העבודה. השיחה מתקיימת כאשר המעסיק טרם לקח החלטה לגבי העובד ולכן הוא מזמין את העובד לשיחה בה ידונו בטיעוני העובד ובסיבות שהצורך בפיטורין עלה.

חובת עריכת שימוע

על הצורך בעריכת שימוע חלה חובה גורפת שאין לה קשר כלל לעילת הפיטורין. בכל מצב של דרישה לפיטורין, החל מהתייעלות העסק ועד לבקשה לפיטורין עקב פגיעה באמון העסק, או עבירה פלילית, יש חובה לערוך שימוע. במקרים כאלו, אין המעסיק חייב לשקול את טיעוני העובד שמעל באמונו, אך עליו לשמוע את טענותיו.

מדוע יש חובת עריכת שימוע?

עריכת שימוע איננה קבועה בחוק פיצויי פיטורין או כל חוק אחר. אם כן עולה השאלה, מהו מקור החיוב שישנו לגבי שימוע טרם פיטורין?             

המקור לצורך בעריכת שימוע מגיע מפסיקת בית הדין הארצי לעבודה. בראשית הדרך, זכות זאת הייתה שמורה לעובדי המגזר הציבורי בלבד, אך בית המשפט הרחיב את הצורך בה גם עבור המגזר הפרטי. היום הדרישה היא לקיום שיחת שימוע לפני פיטורין בכל מקום עבודה, וכיוצא בזה, גם עבור עובדי קבלן.

מהי מטרת השימוע?

מטרת השימוע היא להעניק לעובד שנשקלת העסקתו ולהסביר מדוע אין הדבר נכון. 

הפסיקה מבקשת לאשר לעובד לא רק להשמיע את טענותיו כנגד המחשבה לפטר אותו, אלא לאפשר לו גם להתמודד עם שמועות ומסקנות שהוסקו לגביו ואינם עולים בקנה אחד עם הבנתו ותפיסתו של העובד.  

חשיבותו של מכתב הזימון לשימוע

למכתב הזימון לשימוע יש חשיבות גדולה בתהליך השימוע לפני פיטורין. 

– עליו להימסר לפחות יומיים ( 48 שעות )לפני מועד השימוע.
– במכתב צריכים להיות מפורטים הסיבות שבגינם הוא מוזמן לשימוע.
– העובדות המצוינות במכתב, הן אלו שיעמדו בבסיס השימוע, טענה שלא כתובה במכתב, לא תוכל לשמש כעילה בשיחה עצמה.
– חובת תום הלב בשימוע, המכתב חייב להימסר זמן מספיק מראש, זימון לשיחת שימוע בתוך מספר שעות, מנוגד לעיקרון תום הלב בהליך.

ביצוע השימוע בתום לב

הכלל המנחה את קיום שיחת השימוע הוא שיש לבצע אותו בתום לב ומתוך מקום אמיתי של הקשבה לעובד. במידה ומתקיימת שיחת שימוע על מנת לצאת לידי חובה, אין בה טעם והיא עלולה להיות כלי כנגד המעסיק. על המעסיק מוטלת החובה להיות קשוב לטענות העובד ולבחון את הטיעונים והשיקולים הנידונים כנגד הפיטורים.

האם מחלה דוחה שימוע ?

המצאת אישור מחלה בתוקף ליום השימוע, מהווה עילה לדחיית השיחה על ידי המעסיק.
עובדים רבים הניצבים לפני שיחת שימוע מנסים לדחות את רוע הגזירה ומנצלים את ימי המחלה שצברו. פעולה זאת גם שהיא חוקית, היה והיא נמשכת מספר לא סביר של ימים, יש בה להראות את הטענה של המעסיק כצודקת

החלטה בטרם שימוע

שיחת שימוע מטרתה לאפשר לעובד להעלות את הטענות שלו כנגד הבקשה לפטר אותו. בית המשפט רואה בפעולה זאת כבעלת חשיבות רבה. לכן במידה וההחלטה כבר נלקחה ויש שכבר הועברה לעובד, או אז שיחת השימוע לפני הפיטורין ריקה מתוכן, והשימוע, איננו שימוע על פי דין.

פרוטוקול שימוע

פרוטוקול השימוע הוא אחד העמודים החשובים של השימוע עצמו. ישנה חובה החלה על המעסיק לרשום פרוטוקול לשיחת השימוע לפני פיטורין, לרשום בה את כל הטענות שהעלו שני הצדדים ולהעביר את סיכומו של הפרוטוקול גם אל העובד. במידה והדבר לא יתבצע, יוכל העובד לטעון שהשימוע כלל לא התרחש ולכן פיטוריו, אינם חוקיים.

עוד חשוב לציין שעובד רשאי לדרוש ולבקש שעורך דין מטעמו ייצג אותו במהלך השימוע.

לחייג לחץ כאן דילוג לתוכן לחייג לחץ כאן דילוג לתוכן