איחוד תיקים
כאשר אדם מגיע למצב שבו הוא נאלץ לפעול מול ההוצאה לפועל מצבו לא טוב, זוהי סיטואציה מורכבת שיש לפעול בתוכה בזהירות ואחריות. אם יש נגדכם מספר תיקים, המצב מורכב יותר, אך יש פתרונות. אפשרות של איחוד תיקים תפשט עבורכם את החיים במקצת, אל תמתינו או תשתהו, פנו כבר עכשיו לעורך דין על מנת לטפל בבעיה בהקדם.
איחוד תיקים, מה הכוונה?
איחוד תיקים בהוצאה לפועל היא כלי משפטי מוכר ומשמש כדרך לגיטימית לביצוע הסדרה של חובות באופן מרוכז בהוצאה לפועל. ההליך שבמסגרתו נפתחת בקשה לאיחוד תיקים שעיקרו איחוד כלל החובות השונים שיש לאדם בהוצאה לפועל לכדי חוב מרוכז יחיד, אשר נדרש סכום החזר חודשי לטובת כיסוי החוב, הנושים השונים זוכים לקבל את חלקם היחסי בחוב מתוך ההחזר החודשי. הפעולה של איחוד התיקים בהוצאה לפועל היא בסופו של דבר ריכוז מספר חובות משניים לכדי חוב גדול ומרוכז אחד, שבגינו נדרש החזר חודשי, ובמקום מספר תיקים המופעלים במקביל כלפי חייב, הוא מתנהל מול תיק אחד בלבד.
איך מתנהל התהליך של איחוד תיקים?
על מנת להפעיל את ההליך של איחוד תיקים וקבלת הסדר תשלומים מוסדר אל מול הנושים השונים יש להגיש באמצעות עורך דין איחוד תיקים בקשה מסודרת לאיחוד תיקים בלשכת ההוצאה לפועל בה מתנהלים התיקים כנגדו. במסגרת הבקשה יפרט החייב את יכולת ההשתכרות שלו וכן את רשימת נכסיו. על פי הנתונים, ראש ההוצאה לפועל יפעיל את שיקול דעתו האם להיעתר לבקשה. כאשר מתקבלת הבקשה, ההוצאה לפועל יכולה לוותר על הליכים הקיימים זה מכבר כנגד החייב, אך היא איננה אוטומטית ומותנית במתן ערבויות מטעם החייב ומינוי מפקח על התהליך. עוד בטרם תאושר הבקשה לאיחוד תיקים בהוצאה לפועל יש חובה על החייב לעבור חקירת יכולת המבקשת לבדוק את היכולת שלו לעמוד בהתחייבויות לתשלום החוב. בעת הבקשה מודע החייב כי יכולות להיות מוטלות עליו סנקציות, שהמרכזית בהן היא הוצאת צו יציאה מהארץ לחייב עד אשר ישלם את מלא חובותיו. חשוב להבהיר כי בעת איחוד תיקים אין הסרת אחריות מתשלום החוב, אלא שהדבר מתכנס לתוך תבנית מוסדרת המסייעת הן לנושים לזכות בכספם ומנגד לאפשר לחייב לשלם על פי יכולתו.
איחוד תיקים, האם זה משתלם כלכלית?
לא אחת עולה השאלה האם התהליך של איחוד תיקים במסגרת ההוצאה לפועל הוא הליך כדאי כלכלית ? לשם כך חשוב מאד להבין את המהות העיקרית של ההוצאה לפועל, לקוחותיה העיקריים הם הנושים השונים, הם אלו שההוצאה לפועל מבקשת לשרת ורק לאחר מכן את מי שמוגדרים חייבים. תהליך ההוצאה לפועל הוא מורכב מבחינה משפטית ולכן רק עבור סיטואציה זאת ופישוט כלל ההליכים השונים, האפשרות של איחוד תיקים בהוצאה לפועל היא אינטרס של החייב. הפעולה של איחוד התיקים יכולה להיות משתלמת מאד הן בהיבט הכלכלי והן בחיסכון הממשי בצורך להתנהל מול הבירוקרטיה המורכבת במקרים אלו. יש לציין בנקודה זאת שלא כל תיק בהוצאה לפועל ניתן לאיחוד, למשל תיק הוצאה לפועל בגין מזונות לא יכול להיכנס להסדר של איחד תיקים. יש חשיבות עצומה שאת כל תהליך איחוד התיקים ילווה עורך דין איחוד תיקים בכדי לדאוג לאינטרסים של החייב.
איחוד תיקים בהליכי הסדר חוב או חדלות פרעון?
כאשר נוצר מצב בו אדם צובר חובות באופן המאלץ אותו לבצע הליך של איחוד תיקים זהו מצב מסוכן ולא רק בהיבט הכלכלי. אנשים הנקלעים לחובות עלולים להיקלע למצבים בריאותיים לא פשוטים ומשברים אישים הנובעים מהלחץ הכרוך במצב. לכן יש לבעלי חוב אפשרויות למנף את הסדר איחוד התיקים בהוצאה לפועל לטובת המשך תהליך השיקום הכלכלי. אם בעבר היה אפשר להכריז על אדם כפושט רגל, הרי שרוח החוק השתנתה ב2019 עם כניסתו לתוקף של חוק חדלות פירעון. במסגרת החוק החדש מוצעים לחייב המסדיר את ניהול החוב שלו בהוצאה לפועל בשני מסלולים מרכזים :
הסדר חובות:
מצב בו מגיע החייב עם הנושים שלו להסדר מוסכם על האופן שבו יתנהל הליך סגירת החוב, המגעים הללו מתבצעים מחוץ לבית המשפט, אל הם חייבים לקבל את אישורו של בית המשפט. עובדת היותו של חייב בהליך של איחוד תיקים מראה למעשה את הרצינות והנכונות שלו לתהליך.
חדלות פרעון:
מצב בו השווי של כלל נכסיו של אדם קטן משווי החוב שלו. במצב זה יכריז על עצמו החייב כחדל פירעון, במצב זה תקבע לו תכנית על ידי בית המשפט מול הנושים. בסיום ההליך יקבל החייב תעודה המאשרת שכיסה את חובו.
תיקון החוב הנוגע לאיחוד תיקים
מצבים קיצוניים לא צפויים דוגמת מלחמה, נזקי מזג אוויר או מחלה דוגמת הקורונה יוצרים לצערנו מקרים רבים של כאלו הנקלעו לחובות המטופלים על ידי ההוצא לפועל. עקב כך בתחילת שנת 2023 חוקק בהשפעת מגפת הקורונה שתקפה את העולם בכלל וישראל בפרט תיקון מספר 68 לחוק ההוצאה לפועל ובמסגרתו שונתה התקופה המרבית להחזרי חוב בעת איחוד תיקים. החוק החדש בא להקל על החייב בכך שהוא מאפשר לו כפי שנראה בטבלה לפרוס את החוב לפרק זמן ארוך יותר באופן משמעותי ובכך להקטין את סכום ההחזר החודשי.
דוגמא:
זמן להחזר החוב בחודשים חוק ישן | זמן להחזר החוב בחודשים חוק חדש | |
חוב הנמוך מ 100,000 ₪ | 36 חודשים | 72 חודשים |
חוב העולה על 100,000 ₪ | 48 חודשים | 84 חודשים |
שינויים אלו הוכנסו בעיקר על מנת להקל על החייבים ובני משפחתם באפשרות להפחית את התשלום החודשי ובכך להשאיר סכום גבוה יותר לטובת השיקום המשפחתי. בכל תהליכי איחוד התיקים והסדרי התשלום, חשיבותו של עורך דין איחוד תיקים היא משמעותית ביותר להצלחת התהליך.
מה הם השלבים להגשת בקשה לאיחוד תיקים בבית משפט?
איחוד תיקים הוא כאמור הליך משפטי וכמו כל הליך שכזה יש צורך לפעול על פי הנהלים הדרושים והמקובלים על פי דין, לצורך הליך זה אתם חייבים לשכור את שירותיו של עורך דין איחוד תיקים.
שלב ראשון הגשת הבקשה -
בשלב זה מוגשת הבקשה באופן רשמי, ביחד עם טופס הבקשה יש להציג את המסמכים הבאים:
– כלל המסמכים היש בהם להעיד על ההוצאות וההכנסות של החייב.
– פירוט הבקשה המשלבת הסבר מדוע נדרש איחוד תיקים.
– הצגת כלל התיקים הפתוחים בהוצאה לפועל.
– תלושי משכורת אחרונים.
– ניירת הניהול של חשבון הבנק.
לאופן ההגשה ומועדה בטווח הזמן המקובל יש השפעה על החלטת בית המשפט לאשר אותה.
שלב שני בדיקת בית המשפט -
בשלב זה יבדוק בית המשפט את התנהלות החייב בעת שהתנהל עם מספר תיקים במקביל, האם פעל כראוי, לא לקח על עצמו התחייבויות נוספות דוגמת קניית רכב חדש ועוד. ככל שיראה החייב רצינות, כך יעתר בית המשפט לבקשתו, לצורך כך יש חשיבות לקיום ליווי ויעוץ מקצועי של עורך דין לאיחוד תיקים.
שלב שלישי החלטת בית המשפט -
אם התקבלה החלטה לאשר את הבקשה, נוצר עבור החייב צו תשלומים המציין את הסכום הקבוע לתשלום. אם נדחתה הבקשה, מומלץ לפנות אלינו לטובת החלטה בגין הצעדים הבאים.
תפקידו של עורך הדין בתהליך
מצב שבו חובותיו של אדם הופכים להיות כאלו שההוצאה לפועל מעורבת בתיק הוא מצב מורכב ועדין במיוחד. יש לסיטואציה זאת יכולת השפעה עצומה על בעל החוב, משפחתו והסובבים לו, לכן יש משמעות רבה לצורך לפנות בהקדם לעורך דין מומחה בתחום ההוצאה לפועל.
עורך הדין יפעל עבורכם במקרים הבאים:
– הגשת בקשה לעיכוב הליכים בהוצאה לפועל, עד אשר תוכלו להסדיר את עניינכם.
– להגיש בקשה לאיחוד תיקים ולייצג אתכם בתהליך הכרוך בכך.
– ניסיונות להשיג הסכם הסדר חובות מול הנושים.
– ייצוג וליווי החייב בכל הערכאות הנדרשות.
– מתן שרותי ייעוץ בכל שלב בתהליך.
אין להמעיט בחשיבותו של עורך הדין בהליך איחוד תיקים, אם נפתח לכם תיק בהוצאה לפועל, או שכבר מתנהלים מולכם תיקים, אל תהססו, פנו אלינו עוד היום לטובת פגישת ייעוץ ראשונה.