תביעה על סכום קצוב
הליכים בירוקרטיים לוקחים לא אחת זמן רב ומשאבים יקרים, היכולת של מערכת המשפט לתת מענה מהיר לכל סיטואציה לעיתים לא מתאפשר, בשל כך חוקק המחוקק במסגרת החוק להוצאה לפועל תיקון לחוק המאפשר הסדר הקרוי תביעה על סכום קצוב המאפשרת קיומו של הליך מהיר יותר הנדרש לעמוד בכללים ותנאים מוקפדים אך מנגד מאפשרים למי שעומד בעמדת הזוכה לגבות את הסכום המגיע לו בהינתן ועמד בתנאים ובדרישות שקובע החוק בנושא זה. ההליך כולו בא לפשט ולהקל על תהליכים בירוקרטים, אך חשוב לעמוד בדרישות המוקפדות, לכן רצוי להיעזר בשירותי של עורך דין מתאים לכך.
מהו סכום קצוב?
הליך הסכום הקצוב הוא הליך משפטי שקיבל תוקף בשנת 2005. מטרתו העיקרית של ההליך היא בקשת המחוקק לייצר הפחתת עומס על מערכת המשפט. באמצעות סעיף 81 של חוק ההוצאה לפועל מאפשר המחוקק תביעה של סכום חוב קצוב בהוצאה לפועל על ידי תביעה בהוצאה לפועל עצמה ולא דרך הצינור של בית המשפט.
החוק מתייחס לתביעה על סכום קצוב באחת משתי האפשרויות הבאות :
1. תביעה המתבצעת על סכום מוגבל של כסף ( סכום קצוב ) שמקורו מתוך מסמך מפורש דוגמת חוזה ברור או התחייבות כתובה, חשוב שתהיה ראיה לכך.
2. תביעה לתשלום חוב הנובע מהחובה לשלם סכום מוגדר שמקורו בהוראת חוק מפורשת.
העיקרון של ההליך מתיר להגיש בקשה להוצאה לפועל בדומה לפסק דין של בית משפט, במידה והיא עומדת בשני תנאים:
– סכום התביעה לא יעלה על 75,000 ₪ במועד ההגשה.
– החוב חייב להיות קצוב, כלומר לא יכול להשתנות.
המהלך הזה בא להקל על מי שמוגדר כזוכה בהוצאה לפועל אשר יכול לחסוך לעצמו את ההליך הסבוך של פנייה לבית המשפט. כל זמן שהתביעה של הזוכה עומדת בתנאים, הוא רשאי לפנות באופן ישיר ללשכת ההוצאה לפועל לצורך גביית החוב. פעולה זאת מומלץ לעשות בליווי של עורך דין סכום קצוב להבטחה של קיום תהליך נכון.
היתרון בהגשת תביעה לסכום קצוב:
גביית חובות בעזרת הפניה להוצאה לפועל היא הליך שברוב המקרים מתבצע במהירות ויעילות רבה יותר באופן יחסי. פעולה זאת חוסכת לזוכה צורך בדיונים ארוכים בבתי משפט ורק במידה ותוגש התנגדות לביצוע התביעה, יעבור התיק לדיון בבית המשפט.
התנאים להגשת תביעה על סכום קצוב:
ההגדרה של סכום קצוב במערכת המשפטית מתייחסת לסכום שאפשר לבצע עבורו חישוב אריתמטי ברור, כלומר, סכום פשוט, שאינו יכול להסתעף, דוגמא לכך היא דרישה לחוב לגבי אחוזים מרווח של עסק שקשה להגדיר מה הסכום המדויק, מנגד התחייבות לתשלום חלוט על סכום מסויים תחשב כסכום קצוב. בית המשפט החריג גם את התנגדותו לאפשר תביעות על בסיס סכום הנתון להערכה, דוגמת שווי של נכס.
על מנת לאפשר תביעה על סכום קצוב החוק מציב שלושה תנאים שיש לעמוד בהם על מנת להגיש תביעה בהוצאה לפועל:
– ראיה מוכחת – יש צורך בהמצאות ראיה כתובה המעידה על החוב עצמו, הראיה יכולה להיות כתובה בכתב יד, או על גבי חוזה, או באמצעים אלקטרונים כגון מיילים, הודעות SMS או WhatsAPP. כל זאת בהנחה שהראיות הן לאחר 01.01.2014. ראיה מחייבת להיות חתומה על ידי החייב ונושאת את שמו.
– תביעה מוסדית – תביעה המגיעה מהחובה לשלם סכום כסף שיש לו עילה מוגדרת בחוק, תשלומי ארנונה, דוחות משטרה ועוד.
– סכום התביעה – סכום התביעה לא יוכל לעלות על 75,000ש"ח ביום הגשת התביעה. לאחר הגשתה, יכול הסכום לעלות בהתאם להפרשי ריבית והוצאות שונות.
כיום זהו הליך מקובל ונגיש העומדים לזכות החייבים מתוקף סעיף 81 לוק ההוצאה לפועל, בכל שאלה או הבהרה, מומלץ לפנות ל עורך דין סכום קצוב לטובת קיום הליכים בצורה תקינה.
הדרך להגשת תביעה על סכום קצוב:
תביעה על סכום קצוב היא הליך משפטי שיש לעמוד בכל הכללים והדרישות שלו על מנת לקים הליך מוסדר. עוד בטרם תפנו להליך המקובל, חשוב לוודא שהדרישה עומדת בתנאים הללו על מנת לבצע תביעה בהוצאה לפועל:
– התביעה תוגש בלשכת ההוצאה לפועל, בדומה להליך קיום פסק דין של בית משפט.
– עמידה בכלל הדרישות של חוק ההוצאה לפועל שמאפשר פעולה ללא בית המשפט.
– ישנה אפשרות להגיש בקשה באמצעות עורך דין סכום קצוב ישירות להוצאה לפועל כמו בעת ביצוע פסק דין.
ביצוע ההליך באופן מעשי:
1. שליחת התראה לחייב בדואר רשום:
– על הזוכה לשלוח התראה לחייב הודעה בדואר רשום על דרישתו לתשלום החוב בתוך 30 יום, מיום שליחת ההודעה, לאחר מכן תוגש הבקשה כנגד החייב במשרדי ההוצאה לפועל.
– הבקשה להוצאה לפועל תתקבל רק לאחר שיחלפו 30 יום ממועד השליחה, לפני כן הבקשה תידחה.
2. המסמכים שיש לצרף לבקשה לביצוע תביעה על סכום קצוב:
– כתב תביעה מפורט ומסמכים התומכים בטענות שבו.
– העתק ממכתב ההתראה ומאישור השליחה לאישור התאריך שמראה כי עברו 30 יום.
– בנוסף, העתק של מכתב ההתרעה.
– העתק של תשובת הנמען במידה והתקבלה כזאת.
– בעת הגשת התביעה על ידי עורך דין, יש צורך בייפוי כוח.
3. מקום הגשת התביעה:
– מיקום הגשת התביעה במקרה זה נתון לידיו של הזוכה המבקש להשיב את חובו, הוא רשאי להגיש את הבקשה בכל אחת מלשכות ההוצאה לפועל שיבחר.
אזהרה לנתבע:
חשוב לזכור שגם אם הכוח נמצא בידי החייב, והמדינה מאפשרת את ההקלות בהליכים, עדיין יש זכות להעניק לצד החייב את הזכויות העומדות לו להליך הוגן וצודק ולשמור על הזכות שלו לצדק.
לכן החוק קובע 10 סעיפים שבהם חייב הזוכה לעמוד על מנת שתביעתו לא תידחה.
1. עם קבלת הבקשה לביצוע תביעה על סכום קצוב בלשכת ההוצאה לפועל, תמציא הלשכה מסמך אזהרה לחייב שמשמעו שהא נדרש לשלם את החוב, או לחלופין להגיש בקשה לבצע הסדר תשלומים, עומדת לו הזכות להתייצב לחקירה. אחת מהפעולות הללו חייבת להתבצע תוך 30 יום מקבלת ההתראה.
2. ההליכים כנגד החייב יוכלו להתחיל רק לאחר 30 יום מהוצאת מכתב ההתראה.
3. הליכי הביצוע יכולים לצאת לדרך, רק לאחר שהתובע הוכיח ללשכת ההוצאה לפועל באמצעות מסמך שהחייב אישר קבלת המכתב, או שמנהל לשכת ההוצאה לפועל אישר בעצמו את פרטי התביעה.
4. הוצאת מכתב התרעה לחייב טרם הגשת התביעה על סכום קצוב.
5. הגשת תביעה על סכום קצוב.
6. סעיף 181 מחייב עוד בטרם הגשת התביעה בהוצאה לפועל כי על הזוכה לשלוח לחייב מכתב התרעה בדואר רשום.
7. ההתראה חייבת לעמוד בדרישות העולות מהתקנות וחייבת לכלול את הפרטים שנקבעו בעניין זה.
8. במכתב ההתראה יש לכלול את סכום התביעה וכן את העובדות החשובות והעיקריות שהן העילה לתביעה עצמה, ובתוך כך את המסמך המראה על החוזה או ההסכם בין הצדדים.
9. יש חשיבות לניסוח ההודעה על ידי עורך דין המתמחה בגבייה.
10. אי קיום ההנחיות כולן עלולים להביא לדחיית התביעה, בתום 30 יום ממסירת ההתראה כנדרש, יש אפשרות להגיש את התביעה לתשלום סכום קצוב.