סוגי צוואות
ההתעסקות ביום שלאחר מותנו היא לעולם לא ענין פשוט, גם הצורך לעשות זאת עבור הורים מבוגרים לא תמיד נוחה. אם זאת צוואה היא מסמך בעל חשיבות עצומה לכל אדם. יש בכוחה לשמור על אחדות המשפחה, על כיבוד רצון הנפטר ומניעת ריבים וסכסוכים. במדינת ישראל ישנו חוק הירושה משנת 1965 המסדיר את הנושא. אלו סוגי הצוואות אשר החוק מאפשר.
– תאריך – יש לציין על הצוואה את תאריך כתיבתה.
– חתימה בכתב יד – יש לחתום בכתב יד המצווה מול שני העדים לאחר שהמצווה הצהיר שזאת צוואתו.
– שני עדים – במעמד ההצהרה והחתימה, על שני העדים להיות נוכחים.
– הבנת המהות – על העדים חלה חובת הבנה של תוכן הצוואה. עליהם להבין שהם חותמים על צוואה מכל מה שנובע מכך.
– צלילות המצווה – העדים לא נדרשים לוודא את צלילותו של המצווה
צוואה בעדים
צוואה בעדים היא הצורה הנפוצה מבין סוגי הצוואות השונות. זוהי הצוואה המעניקה את האפשרות הטובה ביותר לקיים את רצונו של המצווה ובאותו הזמן יש לה האפשרות הטובה ביותר גם להעיד על הנסיבות של כתיבתה במידה ויעלה ערעור על התוקף שלה, לאחר מות המצווה. הצוואה יכולה להיות מודפסת, אין חובת כתב יד, אך היא חייבת להיות כתובה. יש אפשרות להדפיס מספר עותקים ממנה ולחתום על כל העתק יחד עם העדים. במצב זה מומלץ לכתוב אותה ולחתום עליה בנוכחות עורך דין על מנת לחזק את התוקף שלה.
סעיף 20 לחוק הירושה מונה את התנאים הדרושים לקיומה של צוואה תקפה:
ברוב המקרים צוואה נערכת בפני עורך דין מומחה לצוואות. זהו מצב המבטיח רמת ביטחון טובה לקיום הצוואה לאחר מות המצווה.
צוואה בכתב יד
סוג הצוואה המורכב ביותר הוא הצוואה בכתב יד. הצוואות הללו עונות להגדרה החוקית, אך לעיתים קרובות הן נתקלות בקשיים ברמה המשפטית לאחר פטירתו של המוריש מסיבות מגוונות. לכן ישנם מספר כללים חשובים ביותר שחשוב לעמוד בהם בכדי להגדיל את הסיכוי לקיום הצוואה ולמניעת ביטולה לאחר הגשת ההתנגדות אפשרית של אחד היורשים.
– נראות – המסמך חייב להיות כתוב באופן מוחלט בכתב היד של המצווה, יש לכתוב אותה בכתב קריא וברור.
– כתב יד – על הצוואה להיות כתובה בכתב יד ולא בהדפסה.
– חתימה – יש לחתום על כל עמוד ובכל מקם שבו יש מחיקה, תוספת או תיקון.
– תאריך – יש לציין את התאריך על כל עמוד.
– פירוט הנכסים – יש צורך בפירוט מפורט של הנכסים למניעת אי הבנות.
– לשון ציווי – הצוואה תיכתב בלשון ציווי ולא לשון בקשה.
– פרטי היורשים – צריך לפרט לגבי היורשים כך שלא יהיו ספקות לגביהם.
– חוק ומוסר – אין להציב תנאים לא מוסריים או לא חוקיים.
צוואה בעל פה
צוואה הנמסרת בעל פה היא אופציה פחות טובה. בדרך כלל השימוש בה יותר במקרים קיצונים של אדם על ערש דווי או מצב קיצון אחר. קיומה של צוואה כזאת הוא סובייקטיבי לחלוטין תוך ההרגשה שהמצווה עומד ממש לפני מותו. מצבים מסוג זה ניתן לראות באדם שמצבו הבריאותי קריטי, או לחלופין חייל היוצא לקרב ולא הספיק להסדיר את צוואתו.
על מנת שצוואה כזאת תהיה תקפה, חייבים לחול עליה כמה כללים :
– יש צורך בשני עדים המבינים את שפת המצווה.
– יתבצע תיעוד בכתב לזיכרון הדברים.
– העדים יחתמו על המסמך תוך ציון התאריך.
– הצוואה תופקד אצל הרשם לענייני ירושות.
במידה וחלפו 30 יום והמוריש עדיין בחיים, או שהחלים בדרך נס, או אז הצוואה מבוטלת באופן אוטומטי.
צוואה בפני רשות
סוג זה של צוואה המקובל על פי דיני הירושה, הוא של צוואה הנמסרת בפני רשות. כלומר, הצוואה נמסרת על ידי המצווה אל מול נוטריון, שופט, רשם, חבר בית דין הרבני או רשם לענייני ירושות. צוואה זאת נכתבת בכתב, אין בה צורך לקיומם של עדים מלבד הגורם שצוין כי ניתן להגיש באמצעותו את הצוואה. ברוב המקרים, צוואה נמסרת בידי נוטריון.
ההליך של כתיבת הצוואה בפני רשות מורכב מארבעה שלבים סדורים:
1. המצווה מוסר את הוראות הצוואה בכתב או בעל פה לרשות.
2. הגורם הנבחר לכתיבת הצוואה חוזר על דברי המבקש, מקריא אותם ומקבל את אישורו.
3. המצווה יחתום על הצוואה.
4. הנוטריון או הרשות יחתמו אף הם על הצוואה והיא תימסר למצווה.
כותב הצוואה, הנוטריון, חייב להקפיד על כל הכללים הנדרשים הן אל מול המצווה והן אל מול התקנות המחייבות נוטריונים בעת כתיבת צוואה. חל איסור חמור על מצב של ניגוד עניינים ויש לבצע ברור מקיף לגבי עובדת היותו של המצווה בעל יכולת להבין את המשמעות של פעולתו, אם נדרש, יש להוסיף לצוואה חוות דעת רפואית התעיד על כשירות המצווה.
צוואה לכל חלוקה אחרת
אדם המבקש שעיזבונו לא יחולק על פי דין, אלא לפי הסדר הרצוי לו, חייב להצהיר זאת בצוואתו, אם לא יעשה כן, כל נכס או רכוש שלא יוזכר בצוואה עצמה יתחלק על פי הרשום בחוק. יתרון נוסף שיש לכתיבת צוואה הוא בצורך להימנע משיקולי מיסוי, או על מנת לבצע חלוקה נכונה יותר של כלל הנכסים ולמנוע חיובים שונים שלא לצורך, בעיקר בנושאי מס. פעולות אלו בדרך כלל מקלות מאד על היורשים ומונעת מחלוקות מיותרות.
צוואה בין בני זוג
סוג צוואה שהיא למעשה תת סוג נוגע לצורך העולה תמיד בין שני בני זוג המבקשים להסדיר את נושא הירושה ליום שבו אחד מהם ילך לעולמו בדרך הטבע או בטרם עת. צוואה שכזאת מאפשרת גמישות ונוחות רבה יותר ליורש אשר נשאר בחיים. ניהול העיזבון מתבצע בקלות רבה יותר ובצורה נוחה. כך למשל יכולה להתאפשר מכירת נכס עוד בטרם קטינים שבחזקת הזוג יגיעו לבגרות. הצוואה ההדדית מאפשרת שליטה מוחלטת בעיזבון לבן הזוג הנותר בחיים.